Tsodilo hills

Geschreven door Willemijn op 09 Jul 2015. Permalink.

De heuvels van Tsodilo vervulden mij met ontzag en bewondering. Al duizenden jaren gebruiken mensen deze heuvels voor rituelen en schilderden ze op de rotsen. De eerste mensen die Tsodilo bewonen, leefden in de Midden-Steentijd honderdduizend jaar geleden. Bewijs uit opgravingen vertelt dat kleine groepen mensen voor korte periodes kampeerden in de vele rotsschuilplaatsen in de heuvels. De huidige bewoners van Tsodilo zijn de !Kung en Hambukushu die hier in de negentiende eeuw vestigden, beide stammen van de San.

Foto bij Tsodilo hills

Er zijn meer dan 4500 geschilderde beelden op 400 locaties in de heuvels van Tsodilo. Sommige van de rotsschilderingen zijn al 24.000 jaar geleden gemaakt. De rotsschilderingen werden toen gemaakt met de vingers en de verf was waarschijnlijk gemaakt met hematiet, houtskool en calcrete gemengd met dierlijk vet, bloed, beenmerg, ei-wit, sap en urine. Later werden ook takjes gebruikt, denk ik, want de details in sommige schilderingen zijn klein en precies.

Foto bij Tsodilo hills

Het ronde wagenwiel op deze rots laat zien dat de San door Afrika reisden en ook in aanraking kwamen met de Europeanen. Het laat ook zien dat sommige rotsschilderingen nog recent gemaakt zijn

De rotstekeningen verbeelden dieren, mensen en geometrische ontwerpen die werden gebruikt voor specifieke traditionele genezingsrituelen van medicijnmannen. Afbeeldingen van wilde dieren zijn het meest aanwezig. Er zijn twee soorten; rode en witte rotsschilderingen. De rode werden geschilderd door Ncaekhoe en de witte zijn geschilderd door de Bantu.

Foto bij Tsodilo hills

Foto bij Tsodilo hills

Onze gids vertelde dat Tsodilo nog steeds een plaats is die wordt bezocht voor de verering van de voorouders. Sommige mensen bezoeken Tsodilo bijvoorbeeld om water te halen uit de voor-ouderlijke bron voor religieuze rituelen en lokale jagers maken gebruik van specifieke plekken op de heuvels om jacht rituelen uit te voeren.

Foto bij Tsodilo hills

Dit zijn schilderingen van gelooide dierenhuiden

De naam Tsodilo betekent "vochtige aarde" in !Kung. Volgens de !Kung legende waren de heuvels een gezin, lang geleden, toen de rotsen nog zacht waren en dieren konden praten. Er was een conflict tussen de man en de vrouw. De vrouw scheidde vervolgens van de man en ging weg met beide kinderen. Het jongere kind komt later terug naar de vader, terwijl het oudere kind in de buurt van de moeder bleef. Deze posities zijn tegenwoordig nog in de ligging van de heuvels te herkennen.

Foto bij Tsodilo hills

De heuvels van Tsodilo staan ook bekend om de prachtige pastelkleuren op de rotsen

Onze gids nam ons mee naar de Female hill, langs het rhino trail, waar we deze prachtige rotsschilderingen hebben bekeken. Sommigen van heel dichtbij en anderen ver weg in de hoogte. 

Foto bij Tsodilo hillsFoto bij Tsodilo hills

Tsodilo wordt wel het 'Louvre van de woestijn' genoemd, met een hoge concentratie rotskunst in een gebied van tien vierkante kilometer in de Kalahari woestijn. Ontzettend gaaf om hier met eigen ogen te kunnen rond kijken! Heel bijzonder.


Schrijf jij de eerste reactie?Inkleuring

Hier vind je indrukken van onze reis // Here you find impressions of our journey

Momenten:

© 2015 - 2018 Bestemming Aarde | Inloggen | Website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Bestemming Aarde
Inloggen
Website: voorloper.com