Boek | The Art of Travel

Geschreven door Willemijn op 18 Aug 2015. Permalink.

Dit boek vond ik in een doorgeefkast van guesthouse Tabonina in Livingstone. Bij Tabonina campeerden wij twee keer een paar nachten op de parkeerplaats. Eerdere ervaringen met De Botton, geschreven en live, maakten dat ik dit boek uit de kast pakte en dat leverde een paar leuke dingen op!

Een veel voorkomende impuls bij het zien van iets moois, is dat we het willen vasthouden, bezitten. Ik heb dat ook. Terwijl we aan het reizen zijn, zie ik zoveel mooie en bijzondere dingen! Soms word ik verdrietig van de gedachte dat ik het meeste zal vergeten. Het vastleggen van mijn indrukken op "inkleuring" doe ik om de ervaringen te documenteren en niet kwijt te raken.

De camera is tot nu toe de manier van vastleggen die ik gebruik. De Botton benoemt dit als een snelle oplossing en reikt in zijn boek nog een paar methodes aan, die me aanspreken en die ik ook ga proberen te gebruiken: woord-schilderen en schetsen. Het idee is om stil te staan bij wat je mooi vindt en het aandacht te geven in plaats van het snel vast te leggen en zo te "bezitten".

Er is ook een hoofdstuk over het Sublieme. De term die in de 18e eeuw herleefde voor landschappen die groot, leeg, donker en schijnbaar oneindig zijn en die bewondering en respect opwekken. Locaties zwanger met religie en poëzie. Het sublieme als een ontmoeting tussen de menselijke nietigheid en kracht, leeftijd en formaat van het universum. Sublieme plekken trekken zich niks aan van de wil van de mens. Hier lijkt de mens enkel uitgesteld stof.

De Botton geeft aan dat sublieme plekken in mooie termen een les herhalen die het gewone leven normaal gesproken venijniger introduceert: het universum is machtiger dan wij. We zijn kwetsbaar en tijdelijk en er is geen alternatief dan de limieten van onze wil te accepteren; we moeten buigen voor noodzakelijkheden groter dan wij zelf.

Dit is zo groots in het landschap geschreven op sublieme plekken dat het ons niet verplettert maar inspireert, het voelt als een privilege om onderworpen te zijn aan zulke majesteitelijke noodzakelijkheden. Het gevoel van bewondering kan zelfs overgaan in een verlangen om te aanbidden.

Misschien is Afrika daarom zo doordrenkt met religie? De winkeltjes langs de weg in de trading posts hebben titels als "The Armour of God Tuck Shop", "Lord Have Mercy Mini Shop" en "God is a Giver Groceries". Er zijn hier zoveel plekken die een subliem gevoel oproepen: De uitgestrekte woestijnen in Namibië, het diepe eindeloze zand van Chobe, de gigantische watervallen in Zambia, de machtige plateaus in Malawi, de mysterieuze rock art sites en de altijd maar voor ons uitstrekkende wegen. Onze bezoeken aan de Clarissenkloosters in Lusaka en Lilongwe, en de daarmee gepaard gaande vroege ochtenden voor de mis, zorgen ervoor dat "wij danken God" vaak over mijn lippen rolt, terwijl we reizen door dit grote, donkere en schier eindeloze continent.

Foto bij Boek | The Art of Travel

The Art of Travel - Alain de Botton


Schrijf jij de eerste reactie?Inkleuring

Hier vind je indrukken van onze reis // Here you find impressions of our journey

Momenten:

© 2015 - 2018 Bestemming Aarde | Inloggen | Website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Bestemming Aarde
Inloggen
Website: voorloper.com