Boek | Mama Namibia
Mama Namibia is gebaseerd op de gebeurtenissen die aan het begin van de 20e eeuw plaatsvonden in het gebied wat nu Namibië is. Het is 1904, en Duitsland heeft Zuid-West-Afrika geclaimd. Omdat de Herero liever vechten dan zich overgeven, heeft Generaal Von Trotha verklaard dat ze allemaal naar de Omaheke woestijn moeten worden gedreven om te sterven. Het boek beschrijft de genocide door de ogen van twee mensen: Jahohora, een jong Herero meisje dat vecht om te overleven en Kov, een Joodse arts die in het Duitse leger dient.
Veel in dit boek is gebaseerd op historische feiten. En dat is schokkend: vernietigingskampen, gedwongen verhuizing, slavenarbeid, massale verkrachting, handel in lichaamsdelen van vermoorde mensen en medische experimenten die werden uitgevoerd op mannen, vrouwen en kinderen waren allemaal kenmerken van het Duitse regime in Zuid-West-Afrika. Ideeën over 'ras wetenschap' en 'raciale superioriteit' rechtvaardigden dit handelen. Achteraf bleek dit een soort macabere oefening voor wat later in Europa onder nazi-Duitsland werd uitgevoerd.
Ik werd meegesleept in het verhaal van Jahohora en Kov, ondanks de verschrikkelijke gebeurtenissen die worden afgeschilderd. Het is bijzonder om tijdens het lezen van Jahohoras tocht door de woestijn, zelf door de woestijn te trekken. Wij zijn van allerlei gemakken voorzien maar de onherbergzaamheid en hitte van het land maakten we mee. Het schokte me diep om de eerste holocaust in de twintigste eeuw te ontdekken. De Herero vechten nog steeds voor erkenning. Voor wie hier meer over wil leren, is deze facebookpagina een goed begin: Mama Namibia