Zuid-Afrika | Duurzame Energie

Geschreven door Jan Henk op 05 Jun 2015. Permalink.

Onderweg naar Namibie kwamen we twee grote locaties voor duurzame energie tegen: Een windpark bij Gouda en een zonneweide bij Paleisheuwel. De eerste draait intussen ongeveer een jaar en levert 138 MW. De tweede is nog in aanbouw en gaat 75 MW leveren. Is er reden voor optimisme? The Guardian publiceerde een paar dagen geleden in elk geval een 'feel good' artikel over het succes van hernieuwbare energie in Zuid-Afrika.

Foto bij Zuid-Afrika | Duurzame Energie

De projecten die wij passeerden zijn opgezet door private internationale energiebedrijven, hierheen gelokt door het plan van de Zuid-Afrikaanse regering om vóór 2013 een substantiële hoeveelheid duurzame energie te ontwikkelen (10.000 GWh, ongeveer 5% van de totale energieproductie). Eskom, het enige energiebedrijf in Zuid-Afrika en tevens netbeheerder, is verplicht om deze energie in te kopen als de plannen aan de eisen voldoen.

Eskom wordt door de meeste mensen tegenwoordig in één adem genoemd met load shedding. Er is namelijk een energie-crisis gaande die er voor zorgt dat er door Eskom niet constant aan de energievraag kan worden voldaan. De ontwikkeling van duurzame energie is een druppel op de gloeiende plaat.

Tot frustratie van velen is het niet mogelijk om stroom terug te leveren aan Eskom als je zelf zonnepanelen op je dak legt. Dit zet een rem op de ontwikkeling van duurzame energie door particulieren en kleine bedrijven.

Ondertussen wordt er ook gebouwd aan een mega-kolencentrale en is er sprake van een politieke deal met Rusland voor de bouw van 8 kernenergie centrales. Het aantal gigawatts dat met deze niet-hernieuwbare bronnen gemoeid is, zal zonder twijfel een veelvoud van de geplande hernieuwbare energie zijn.

Net als in de rest van de wereld is de transitie naar duurzame energie in Zuid-Afrika een kwestie van lange adem in een zeer politiek speelveld. Er wordt vooruitgang geboekt, maar van een omslag is nog geen sprake.


Schrijf jij de eerste reactie?De groene draad

We set out on a pilgrimage of hope, our goal is to discover what each of us can do about the ecological crisis. We visit places, people and projects all over the world to personally hear the cry of the earth and her inhabitants and to see and experience what people are doing to bring about change. Here we share what we find.

Overzicht:

© 2015 - 2018 Bestemming Aarde | Inloggen | Website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Bestemming Aarde
Inloggen
Website: voorloper.com