Geld en bavianen

Geschreven door Jan Henk op 16 Mar 2015. Permalink.

Dit weekend verbleven we in de Eco Wave Lodge in Kommetjie, één van de zuidelijke suburbs van Kaapstad. Het is een relaxte plek, vlakbij het surfersparadijs Longbeach, met ruime gemeenschappelijke ruimtes en een keuken met kasten van prachtig houtsnijwerk. Het afval wordt gescheiden ingezameld en er staan natuurlijke zeepjes in de badkamer. Maakt dat de Eco Wave Lodge 'Eco'?

We vroegen het aan Katrin, de Duitse surfster die bijna 5 jaar geleden de lodge is begonnen. Haar eerste reactie was dat het lang niet zo 'eco' was als ze zou willen door gebrek aan geld én door de bavianen. 

Bij de bouw van de lodge had Katrin een composthoop aangelegd. Het bleek dat de bavianen de hele boel overhoop haalden op zoek naar eten. Die composthoop moest dus veel beter afgeschermd worden en dat kost geld. Ze had ook een moestuin, maar de lodge staat vlak aan zee op arme zandgrond waar het water snel wegloopt. De tuin vroeg daardoor zoveel water, dat het niet meer echt ecologisch verantwoord was.

Katrin vertelde dat het voor haar ook belangrijk is om sociaal een bijdrage te leveren. Daar heeft ze het nodige mee te stellen gehad. Zo is het lastig om een huidhoudster aan te nemen uit één van de omliggende townships. Een bekend probleem is dat de huishoudsters alleen reizen en gevolgd kunnen worden door criminelen, die het op de huissleutel voorzien hebben. Nu redt ze zich met (voornamelijk) Europese vrijwilligers die een paar maanden komen helpen in ruil voor onderdak. Ze huurt geregeld een kok in uit de township. Zij wordt altijd door haar man gebracht, een flinke kerel. 

De kok wordt ingeschakeld voor groepen vrijwilligers die in de Eco Wave Lodge logeren en naar de townships gaan om te helpen. Katrin vertelde dat veel organisaties in haar ogen slecht werk leveren. Ze laten 'voluntourists' betalen om te spelen met de kinderen in de townships. In de praktijk kijken de moeders toe hoe de westerse meisjes met hun kinderen spelen, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Er wordt niet geïnvesteerd in kennisoverdracht of ontwikkeling en er is minimale interactie.

Gelukkig heeft Katrin inmiddels een betrouwbare lokale NGO gevonden waarmee ze samenwerkt. Zij richten zich op educatie van de kinderen én hun ouders. Die aanpak zorgt ervoor dat er echt een verandering optreedt.

Nu is Katrin aan het sparen om de Eco Wave Lodge meer Eco te maken en hoopt ze ooit ook personeel uit de township in te kunnen huren. 

Foto bij Geld en bavianen

Schrijf jij de eerste reactie?De groene draad

We set out on a pilgrimage of hope, our goal is to discover what each of us can do about the ecological crisis. We visit places, people and projects all over the world to personally hear the cry of the earth and her inhabitants and to see and experience what people are doing to bring about change. Here we share what we find.

Overzicht:

© 2015 - 2018 Bestemming Aarde | Inloggen | Website: voorloper.com

© 2015 - 2024 Bestemming Aarde
Inloggen
Website: voorloper.com